Friterade saker:o)



En av de Jacobianska paradrätterna är nog, enligt många, friterade saker med sötsur/stark sås. Här följer ett ungefärligt recept för 6-8 personer:

Frityrsmet: Knäck 3 ägg i en mellanstor bunke. Häll i 2 dl mjölk och 1 dl bubbelvatten eller Ramlösa. Tag ca 3 dl vetemjöl och blanda ihop till en slät och ganska tjock smet. Om den blir för rinnig - ta mer mjöl. Man kan givetvis krydda smeten lite som man behagar, men jag brukar ta följande - det passar till de flesta saker man vill fritera.
1-2 klyftor pressad vitlök, 1 tsk svartpeppar, en nypa chillipeppar, 2 tsk salt, 1 tsk spiskummin, en tsk mald koriander, 1 tsk dragon, 1 pressad lime och det rivna skalet från den, 1 tsk malen ingefära. Låt blandningen stå kallt tills dess det är dags att börja fritera.

Sötsur sås: Hacka 10 cm purjolök fint och häll i en normalstor kastrull. Pressa i två vitlöksklyftor och häll i en matsked smör och bryn i ca 5 minuter. Därefter tillsätts saften av en citron, 1 lime, 2 msk tomatpuré, 1 burk krossade tomater, 1 tsk malen basilika, 1 tsk malen dragon, 1 tsk riven eller malen ingefära, 1 tsk kanel, 2 tsk socker, en skvätt olivolja, 2 msk kinesisk sojasås, 1 halv tsk chillipeppar. Såsen kan med fördel puttra på svag värme under en timme. Späd med extra vatten om den börjar bli för tjock. Den ska se ut som den man får på en vanlig kinarestaurang i konsistensen. Vill du ha den sötare så finhackahacka ett par ringar konserverad ananas och blanda i.

Ris: Häll 4 dl jasminris i en stor kastrull tillsammans med 8 dl kallt vatten, en tsk salt, 2 msk olivolja, två msk sesamolja, en halv dl berberis (torkade röda bär som finns på arabiska butiker). Rör om och koka sedan upp på hög värme under ca 10 min. När bara lite vatten återstår i kastrullen - sänk plattan till lägsta temperatur, sätt på ett lock och låt riset eftersvälla (går bra i upp till en timme, eller längre, men häll då och då i en skvätt vatten så det inte blir för torrt - alternativt stäng av plattan helt).

Sakerna: Här väljer du så klart själv vad du gillar. Jag brukar använda nedanstående och dessutom fritera dem i samma ordning. Detta gör jag för att vissa grejer inte ska ta smak av varandra från oljan. Skölj och skär grönsakerna i centimetertjocka skivor. Använd gärna färska champinjoner, röd paprika, blomkål, och gul lök. Därefter brukar jag ta fina bitar av färskt kycklingbröst, därefter 10-15 tinade tigerräkor (rensade) och till sist 10-15 bitar valfri vit fisk. Varje ingrediens läggs varför sig ner i frityrsmeten och röres om så att hela saken i fråga blir täckt.

Fritering: Tag en wokpanna eller stekpanna med höga kanter. Häll i 5 dl majsolja och 5 dl solrosolja. Hetta upp i ca 5 min. Testa att du fått okay värme genom att hälla i en liten klick av smeten. Fräser det till på en gång är det tillräckligt hett. Sänk då plattan till 4 och med en matsked klickar du i varje bit av exempelvis svampen. Vänd på sakerna då och då under ca 5 min. När de är gyllenbruna/gula - använd en slev med hål i och låt mesta möjliga olja rinna av och lägg sedan i olika ungsfasta formar. Exempelvis trivs grönsaker i samma, kyckling för sig, räkor och fisk i en tredje form. Eftersom det tar en stund att få klar alla saker brukar jag sätta in dem i ugnen på 100° tills dess att allt är färdigt.

Sallad: Jag tycker att ruccola passar jättebra som bas. Ha gärna i lite körsbärstomater, fetaosttärningar och svarta oliver. Pressa en halv lime och häll över tillsammans med ett par matskedar olivolja. Strö gärna över en msk rostade sesamfrön.

Rostade sesamfrön: Ta 1 dl sesamfrön och häll i en stekpanna med en nypa salt, rör om och rosta på hög värme i 3-5 min. Kan sparas på burk länge och användas vid behov.

Papadam: Är ett tunt, torkat kikärtsbröd med kummin och fänkålsfrön från Indien som kan friteras i oljan som blir över. Det tar bara ca 1 minut per bröd om oljan är tillräckligt het. Papadam kan även med fördel, tillredas dagen innan eftersom det går utmärkt att förvara dem på ett stort fat i rumstemperatur.

Vit myntasås: Häll 2 dl turkisk youghurt i en lagom stor skål. Ta 2 msk torkad mynta, en halv tsk salt, en halv pressad lime och rör om. Serveras som dipsås till Papadambrödet.
Okay! Thats it! Ställ fram alla formar och skålar på bordet. Folk kommer att baxna:o) Det tar visserligen en stund att tillaga - mellan 2 till 3 timmar, men det är sannerligen värt det. Jag lovar:o)

Och är det så att du inte orkar med själv så finns ju "Jacobi's Kitchen" snart för dig:o)

Kommentarer
Postat av: Fredrik Jacobi Muskos

Instämmer att gästerna baxnar! Det gör jag själv varje gång. Ville också bara tipsa om att med en Fredrik som köksslav och hackar saker så sparar du kanske 20-30 minuter!

2011-03-29 @ 16:29:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0