Sär skrivningar... Dyslexi kontra psykopatiFoto & © Elvira Jacobi

På förekommen anledning - läs Fredriks FB-status. Visst. Särskrivningar kan vara oerhört roande och locka till skratt och högljudda suckar. Och är visserligen så irriterande att man ibland inte tar människor på allvar. För det de skriver. Sedan att de talar fullt begripligt och har intelligenta resonemang tycks för vissa inte höra hit. Jag hade ett ex som ständigt gjorde sig lustig över (enligt honom) alla korkade och dumma idioter som inte kunde stava. Själv körde han med dubbeltecknad konsonant (framför allt bokstaven m) - något han givetvis inte ville kännas vid. "Slant bara på tangentbordet" hette det som oftast. Lustigt att samma "slintningar" alltid återkom på samma ord:o) Men - vem har väl inte någon gång kastat sten i glashus?

"Utdrag från Wikipedia:

Dyslexi eller specifika läs- och skrivsvårigheter är en varaktig funktionsnedsättning som innebär svårigheter med att läsa och skriva. Funktionsnedsättningen beror på en störning i vissa språkliga funktioner vilket hindrar automatisering av ordavkodningen. Dyslexi är inte relaterat till intelligensnivå. Dyslexi omfattar vidare inte läshinder som orsakas av synproblem eller av brister i undervisning, sociala förhållanden eller motivation. Dyslexi kan vara en medfödd egenskap, utvecklingsdyslexi, eller ha uppkommit vid skada eller sjukdom. En vanlig uppskattning är att 4-8 procent av befolkningen har så stora svårigheter att läsa och skriva att de kan få en dyslexidiagnos. Fler män än kvinnor har specifika läs- och skrivsvårigheter.

Psykopati är en personlighetsstörning som karaktäriseras av en brist eller total avsaknad av grundläggande sociala färdigheter och känslor som medkänsla och empati. Personer som lider av psykopati är utpräglat egoistiska".

Ja...behöver jag referera mer? Mer om psykopati och livet i dess kölvatten följer i senare inlägg.

 

Att göra ner någon för att i skrift inte kunna uttrycka sig enligt gängse språkregler, är lite som att mobba någon för att de inte har gehör eller kan skriva låtar. Det är heller inte alla som kan teckna, skriva, sjunga, måla, sitta i kassan på ICA, ha skiftjobb på fabriken i 40 år eller för den delen vara lyckligt gifta sedan lika länge tillbaka. Vem kan över huvud taget anse sig ha rätten att bedöma vilka egenskaper som står över andra?

Jag är mäkta imponerad över alla de männsikor som orkar och gör det arbete jag aldrig skulle klara av. Dagispersonal, sophämtare, vägbyggare, lokalvårdare, sjukhuspersonal - you name it! Utan detta vårt samhälles mångfald, skulle sådana lyxdrönare som jag inte ha möjlighet att sitta och tramsa i bloggar som denna, eller göra en och annan låt när andan faller på:o)

För det vill jag tacka både Fredrik och alla männsikor därute som gör det hästjobb som får mitt liv att fungera.

Tack!

Själv har jag svårt med kommateringen;o) Bland mycket annat...

Kommentarer
Postat av: Carl-Fredrik Jensen

Ett mycket tänkvärt och sanningsenligt inlägg Gina, liksom allt annat kreativt du gör är ditt bloggande precis lika bra! /CF

2010-09-08 @ 23:06:44
URL: http://jensenstudio.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0